
El dolor crònic
El dolor es considera crònic quan la durada és de 3 a 6 mesos. Crònic no significa que sigui per tota la vida, sinó que el dolor perdura més enllà dels tres mesos. Aquest tipus de dolor es considera per sí sol una malaltia i afecta un 20% de la població adulta (6 milions d’adults a Espanya, segons la Societat Espanyola del Dolor).
Les causes més comunes són l’artrosi, les cefalees i la fibromiàlgia. El dolor crònic pot esdevenir per trastorns crònics com el càncer, l’artritis, la diabetis, o per una lesió que perdura més enllà del temps pronosticat.
També es considera dolor crònic aquell dolor que es manté després de recuperar-se d’una cirurgia o lesió o, aquell que pateix la persona sense que es trobi causa física o patològica que la provoqui. Aquest tipus de dolor es produeix per la sensibilització de les cèl·lules nervioses. És un efecte anomenat sensibilització. La persona sent dolor a estímuls no dolorosos com una carícia, canvis de pressió atmosfèrica, canvis tèrmics, etc.
La sensibilització central
Diem que hi ha sensibilització central (SC) quan el sistema nerviós està estressat o en permanent estat d’alarma.
Es produeix quan les neurones del Sistema Nerviós Central (SNC) són extremadament sensibles a factors tan diversos com a productes químics, l’estrès, aliments, camps electromagnètics, olors… Aquesta sensibilització altera diversos mecanismes que causen una variada simptomatologia, fet que origina diferents malalties com la fibromiàlgia, la fatiga crònica, colon irritable, sensibilitat electromagnètica, sensibilitat química múltiple, cefalea, etc.
Dolor agut, dolor crònic i la sensibilització central. Diferències
El dolor per sensibilització central és crònic, generalitzat, difús i no respon a cap lesió, inflamació o processos degeneratius. El motiu és l’amplificació del dolor en la zona central (a la medul·la espinal).
Els senyals de dolor recorren el sistema nerviós des d’on es rep l’estímul dolorós fins al cervell. Un cop aquí, el cervell s’encarrega de processar la informació, i en acabat, torna a enviar els senyals de dolor cap al punt d’origen a través del Sistema Nerviós. Fins aquí tot és correcte.

Aleshores, perquè es produeix aquesta hipersensibilitat al dolor?
El problema apareix quan els senyals de dolor passen per les vies del dolor. Quan van de camí cap al cervell i passen per la via ascendent, es produeix un hiperexcitació en les cèl·lules encarregades de la transmissió del dolor, de manera que s’amplifica el senyal de forma desproporcionada. D’altra, quan els senyals de dolor tornen del cervell i passen per la via descendent, on s’hauria de reduir el senyal, aquesta via no respon. Per tant, els senyals de dolor arriben al punt d’origen molt amplificats i és per això que la persona percep el dolor de forma desproporcionada a l’estímul dolorós (es coneix com a hiperalgèsia) o percep dolor davant estímuls no dolorosos com una carícia (es coneix com a adolinia).
Referències
Boix Pujol, D., Camps Domènech, M., de Castro Palomino, M., Faixedas Brunsoms, M., Garabieta Urquiza, F., Garcia-Bragado Dalmau, F., . . . Muxí Vellalta, P. (Girona de febrer de 2010). Guia de la Fibromiàlgia. Obtenido de catsalut Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: https://catsalut.gencat.cat/web/.content/minisite/catsalut/catsalut_territori/girona/publicacions/documents/10fibromialgia.pdf
Celaya, M., Ibáñez, D., Laseca, N., López, À., Romero, C., & Valls, E. (Gener de 2017). Guia per a l’avaluació de la fibromiàlgia i de la síndrome de fatiga crònica. Obtenido de Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.: http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/F/fibromialgia/documents/guia_avaluacio_fibromialgia_fatiga_cronica.pdf
Collado, A., Torres, X., Arias , A., Solé, E., Salom, L., Gómez, E., & Arranz, L. (2016). La fibromialgia. Consejos y tratamientos para el bienestar. Amat Editorial.
Gallastegui, F. (2018). Remonta tu vuelo. Más allá de la fibromialgi hacia una nueva vida. Bilbao: Desclée De Brouwer.
Generalitat de Catalunya. (2018). Canal Salut. Obtenido de Fibromiàlgia: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/f/fibromialgia
Els continguts publicats són de caràcter divulgatiu i no reemplacen la tasca del metge o professional de la salut. Recomanem sempre consultar amb professionals sanitaris o especialistes reconeguts i de la seva confiança.
DADES DE CONTACTE
Visita el nostre BLOG
Trobaràs informació, consells i molts recursos per cuidar la teva salut