Si portem una alimentació saludable, de tant en tant ens podem permetre un capritx com aquests bescuits casolans.
Ingredients:
Com a mesura farem servir el got del iogurt (mesures per a 1 bescuit).
- 3 ous
- 3 gots de farina
- 1 got de panela o de sucre blanca o morena, la que més agradi
- 1 got d’oli de gira-sol o de blat de moro
- 1 iogurt natural
- 1 sobre de llevat.
- Fruites tallades en rodanxes, de les que més us agradin. Jo he triat poma, kiwi, maduixes i mandarines.
- Una mica de margarina vegetal per a untar els motlles
- Una mica de la mescla de farines per a enfarinar els motlles.
Preparació:
-
Preescalfament el forn a 200° a dalt i a baix.
-
Mentre el forn s’escalfa, preparem la massa dels bescuits.
-
En un bol trenquem els tres ous i afegim la panela o el sucre. Batem fins a doblar la seva grandària.
-
Afegim el iogurt i batem de nou per a integrar-lo bé en la mescla d’ou i sucre.
-
Tamisem la farina amb el llevat sobre la mescla anterior i batem a una velocitat mitjana-alta fins que estigui ben integrada i no quedin grumolls.
-
Quan la massa tingui un aspecte de puré espès afegim l’oli i barregem fins que s’integri.
-
Aboquem la mescla als motlles, una miqueta més de la meitat i ho deixem reposar.
-
Mentre la mescla reposa, pelem i tallem les fruites i anem decorant els bescuits com més ens agradi.
-
Passem els motlles al forn i abaixem la temperatura fins a 160°.
-
Deixem que es vagi fent durant 30-45 minuts, segons el nostre forn.
Consells sobre els ingredients:
- Per les persones amb intolerància o al·lèrgia al gluten, la mescla pot fer-se amb el 50% de farina d’arròs i de blat sarraí.
- D’igual manera, qui és intolerant o al·lèrgic a la lactosa poden canviar els iogurts per la seva versió sense lactosa o de soia.
- Les maduixes poden canviar-la per gerds o mores.
- Les persones que mostren al·lèrgia/intolerància a l’ou poden canviar-lo per tofu en crema, en una proporció de ¼ de tassa per ou.
Consells culinaris:
- Si tamisem la farina agafa aire, els bescuits queden més esponjosos.
- Deixem reposar la massa perquè perdi les bombolles d’aire i en coure-ho no queden forats dins del bescuit.
- Si volem que agafi un bonic color daurat, abans de ficar els motlles al forn, l’empolvorem amb sucre i l’humitegem amb una mica d’aigua.
- Per saber si el bescuit està ben fet, només cal punxar en el centre amb un escuradents. Si surt sec i net, ja està acabat.
- No és aconsellable obrir la porta del forn fins que mirem si el bescuit està cuit, ja que baixa la temperatura de cop i la massa no puja correctament.
Curiositats:
- S’usa de base per a preparar nombrosos pastissos, com el de Selva Negra, la de gema cremada, els famosos borratxos…
- Antigament es coïen dues vegades perquè duressin més temps.