Teràpia nutricional
Menjar de manera saludable et pot ajudar a estar millor.
L’alimentació és un altre dels pilars importants per mantenir una bona salut, física i mental.
Una dieta adequada aporta els nutrients necessaris per al correcte funcionament i regulació del nostre organisme. En cas contrari, la nostra salut es pot veure compromesa.
Mengem mínim 3 cops al dia, un dia rere d’altre, i no sempre triem la millor alternativa, pot ser perquè no sabem de quina manera poder fer-ho. La prova és que una incorrecta alimentació és factor de risc d’algunes malalties no transmissibles del s. XXI: l’obesitat, diabetis, alguns tipus de càncer, les malalties respiratòries cròniques, malalties coronàries. I també, pot causar, entre d’altres, osteoporosi o anèmia.
Són molts els factors que poden influir en l’alimentació i en conseqüència a la nostra salut i benestar:
Els aliments no aporten tants nutritius com temps enrere, com ara vitamines i minerals.
L’estil de vida treu temps per cuinar. Afavoreix el consum de productes processats i menjar precuinat.
La forma de vida actual pot fomentar hàbits alimentaris poc saludables, quantitats de menjar major a les necessàries, alimentació selectiva dels nens (no incloure fruita i verdura a la dieta) o el menjar sense gana fisiològica dels adults.
Consum excessiu de potenciadors del gust (per exemple el glutamat monosòdic), sal i sucres simples.
Presència de substàncies contaminants en els aliments: pesticides, residus de medicaments, metalls pesants, etc.
Alguns factors de salut: infeccions bacterianes, paràsits, problemes gastrointestinals com colon irritable, al·lèrgies o intoleràncies alimentàries.
Cada persona té necessitats nutricionals diferents en funció de la seva edat, si practica activitat física o si té una vida activa o sedentària per exemple, per tant, s’extreu la necessitat que les dietes siguin personalitzades.
Per poder tenir una salut òptima, es recomana una dieta saludable i variada amb productes frescos, basada en aliments d’origen vegetal i que garanteixi tots els nutrients que necessita la persona.
Fibromiàlgia i nutrició
En la fibromiàlgia s’ha vist que alguns nutrients poden ser deficitaris, com ara determinades vitamines i minerals. Aquest dèficit pot agreujar la simptomatologia de la malaltia.
Per això, és recomanen dietes riques en aliments d’origen vegetal com ara verdura, fruita, llegums i fruita seca. Aquests aliments aporten vitamines i minerals amb propietats antioxidants i antiinflamatòries, i poden ajudar a millorar alguns símptomes de la malaltia.
En aquest sentit, resulta eficaç una dieta individualitzada, adaptada a les necessitats de la persona que presenta fibromiàlgia, per tal de modificar els seus hàbits alimentaris i portar una alimentació el més saludable possible, adequada en energia, i poder evitar carències nutricionals, i en casos necessaris ajudar-se de suplements nutricionals, sempre sota la supervisió d’un metge o especialista.
Autora: Mar Gómez
Revisió: Susana Cánovas
Última actualizació: gener 2020
Arranz, L. I. (s.f.). Mejora de la Fibromialgia desde la Nutrición. Obtenido de adfm asociación divulgatión fibromialgia: https://fibro.info/fibromialgia-nutricion/
Boix Pujol, D., Camps Domènech, M., de Castro Palomino, M., Faixedas Brunsoms, M., Garabieta Urquiza, F., Garcia-Bragado Dalmau, F., . . . Muxí Vellalta, P. (Girona de febrer de 2010). Guia de la Fibromiàlgia. Obtenido de catsalut Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: https://catsalut.gencat.cat/web/.content/minisite/catsalut/catsalut_territori/girona/publicacions/documents/10fibromialgia.pdf
Calvo, A. (Jueves, 02 de Agosto de 2018). Por qué los alimentos tienen cada vez menos vitaminas. Elconfidencial.com. https://www.alimente.elconfidencial.com/nutricion/2018-08-02/esta-nuestra-comida-perdiendo-vitaminas_1589794/
Collado, A., Torres, X., Arias , A., Solé, E., Salom, L., Gómez, E., & Arranz, L. (2016). La fibromialgia. Consejos y tratamientos para el bienestar. Amat Editorial.
Gallastegui, F. (2018). Remonta tu vuelo. Más allá de la fibromialgi hacia una nueva vida. Bilbao: Desclée De Brouwer.
González Prada, J. (s.f.). Alimentación y dieta para la fibromialgia. Obtenido de Alimmenta: https://www.alimmenta.com/dietas/fibromialgia/
Els continguts publicats són de caràcter divulgatiu i no reemplacen la tasca del metge o professional de la salut. Recomanem sempre consultar amb professionals sanitaris o especialistes reconeguts i de la seva confiança.
DADES DE CONTACTE
Visita el nostre BLOG
Trobaràs informació, consells i molts recursos per cuidar la teva salut