Teràpia nutricional

Menjar de manera saludable et pot ajudar a estar millor.

L’alimentació és un altre dels pilars importants per mantenir una bona salut, física i mental.

Una dieta adequada aporta els nutrients necessaris per al correcte funcionament i regulació del nostre organisme. En cas contrari, la nostra salut es pot veure compromesa.

Mengem mínim 3 cops al dia, un dia rere d’altre, i no sempre triem la millor alternativa, pot ser perquè no sabem de quina manera poder fer-ho. La prova és que una incorrecta alimentació és factor de risc d’algunes malalties no transmissibles del s. XXI: l’obesitat, diabetis, alguns tipus de càncer, les malalties respiratòries cròniques, malalties coronàries. I també, pot causar, entre d’altres, osteoporosi o anèmia. 

Són molts els factors que poden influir en l’alimentació i en conseqüència a la nostra salut i benestar:

Els aliments no aporten tants nutritius com temps enrere, com ara vitamines i minerals.

L’estil de vida treu temps per cuinar. Afavoreix el consum de productes processats i menjar precuinat.

La forma de vida actual pot fomentar hàbits alimentaris poc saludables, quantitats de menjar major a les necessàries, alimentació selectiva dels nens (no incloure fruita i verdura a la dieta) o el menjar sense gana fisiològica dels adults.

Consum excessiu de potenciadors del gust (per exemple el glutamat monosòdic), sal i sucres simples.

Presència de substàncies contaminants en els aliments: pesticides, residus de medicaments, metalls pesants, etc.

Alguns factors de salut: infeccions bacterianes, paràsits, problemes gastrointestinals com colon irritable, al·lèrgies o intoleràncies alimentàries.

{

Cada persona té necessitats nutricionals diferents en funció de la seva edat, si practica activitat física o si té una vida activa o sedentària per exemple, per tant, s’extreu la necessitat que les dietes siguin personalitzades.

Per poder tenir una salut òptima, es recomana una dieta saludable i variada amb productes frescos, basada en aliments d’origen vegetal i que garanteixi tots els nutrients que necessita la persona.

Fibromiàlgia i nutrició

En la fibromiàlgia s’ha vist que alguns nutrients poden ser deficitaris, com ara determinades vitamines i minerals. Aquest dèficit pot agreujar la simptomatologia de la malaltia. 

Per això, és recomanen dietes riques en aliments d’origen vegetal com ara verdura, fruita, llegums i fruita seca. Aquests aliments aporten vitamines i minerals amb propietats antioxidants i antiinflamatòries, i poden ajudar a millorar alguns símptomes de la malaltia. 

En aquest sentit, resulta eficaç una dieta individualitzada, adaptada a les necessitats de la persona que presenta fibromiàlgia, per tal de modificar els seus hàbits alimentaris i portar una alimentació el més saludable possible, adequada en energia, i poder evitar carències nutricionals, i en casos necessaris ajudar-se de suplements nutricionals, sempre sota la supervisió d’un metge o especialista.

Autora: Mar Gómez

Revisió: Susana Cánovas

Última actualizació: gener 2020

Arranz, L. I. (s.f.). Mejora de la Fibromialgia desde la Nutrición. Obtenido de adfm asociación divulgatión fibromialgia: https://fibro.info/fibromialgia-nutricion/

Boix Pujol, D., Camps Domènech, M., de Castro Palomino, M., Faixedas Brunsoms, M., Garabieta Urquiza, F., Garcia-Bragado Dalmau, F., . . . Muxí Vellalta, P. (Girona de febrer de 2010). Guia de la Fibromiàlgia. Obtenido de catsalut Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: https://catsalut.gencat.cat/web/.content/minisite/catsalut/catsalut_territori/girona/publicacions/documents/10fibromialgia.pdf

Calvo, A. (Jueves, 02 de Agosto de 2018). Por qué los alimentos tienen cada vez menos vitaminas. Elconfidencial.com. https://www.alimente.elconfidencial.com/nutricion/2018-08-02/esta-nuestra-comida-perdiendo-vitaminas_1589794/

Collado, A., Torres, X., Arias , A., Solé, E., Salom, L., Gómez, E., & Arranz, L. (2016). La fibromialgia. Consejos y tratamientos para el bienestar. Amat Editorial.

Gallastegui, F. (2018). Remonta tu vuelo. Más allá de la fibromialgi hacia una nueva vida. Bilbao: Desclée De Brouwer.

González Prada, J. (s.f.). Alimentación y dieta para la fibromialgia. Obtenido de Alimmenta: https://www.alimmenta.com/dietas/fibromialgia/

 

Els continguts publicats són de caràcter divulgatiu i no reemplacen la tasca del metge o professional de la salut. Recomanem sempre consultar amb professionals sanitaris o especialistes reconeguts i de la seva confiança.

DADES DE CONTACTE

Visita el nostre BLOG

Trobaràs informació, consells i molts recursos per cuidar la teva salut

ESCOLA DE FIBROMIALGIA ONLINE

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies