Sensibilització del Sistema Nerviós Central
En 1992, l’OMS va reconèixer la fibromiàlgia com a malaltia i va ser registrada en el manual de Classificació Internacional de Malalties (CIE) sota el codi M79.7, en el grup de patologies reumatològiques. De fet, a Espanya la fibromiàlgia suposa del 15 al 20% de les visites al reumatòleg.

No obstant això, d’ençà que alguns estudis han observat alteracions neurològiques com a possible causa de la malaltia, la neurociència ha centrat els seus esforços a comprendre els mecanismes neuroquímics de la transmissió dolorosa i de la sensibilització central, que en l’actualitat es consideren el nucli de la malaltia (Rotés-Querol, 2003).
Estudis de neuroimatge i biomarcadors confirmen una hiperexcitació anormal del Sistema Nerviós Central, que explicarien els canvis en aquest sistema en l’àmbit molecular, químic i funcional que fan possible la percepció anòmala del dolor.
És per això que, la persona percep dolorosos estímuls que habitualment no ho són. Aquesta anomalia amplifica i generalitza el dolor.
Són alteracions que expliquen molts dels símptomes associats a la fibromiàlgia i que comparteixen altres malalties com la SÍNDROME DE FATIGA CRÒNICA (SFC), ELECTROHIPERSENSIBILITAT (EHS) i la SENSIBILITAT QUÍMICA MÚLTIPLE (SQM). Aquestes patologies es caracteritzen per la hipersensibilitat de les neurones del sistema nerviós central a certs estímuls. Per aquest motiu la fibromiàlgia s’inclou en els anomenats Síndromes de Sensibilització Central.
Referències
Boix Pujol, D., Camps Domènech, M., de Castro Palomino, M., Faixedas Brunsoms, M., Garabieta Urquiza, F., Garcia-Bragado Dalmau, F., . . . Muxí Vellalta, P. (Girona de febrer de 2010). Guia de la Fibromiàlgia. Obtenido de catsalut Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: https://catsalut.gencat.cat/web/.content/minisite/catsalut/catsalut_territori/girona/publicacions/documents/10fibromialgia.pdf
Celaya, M., Ibáñez, D., Laseca, N., López, À., Romero, C., & Valls, E. (Gener de 2017). Guia per a l’avaluació de la fibromiàlgia i de la síndrome de fatiga crònica. Obtenido de Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.: http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/F/fibromialgia/documents/guia_avaluacio_fibromialgia_fatiga_cronica.pdf
Collado, A., Torres, X., Arias , A., Solé, E., Salom, L., Gómez, E., & Arranz, L. (2016). La fibromialgia. Consejos y tratamientos para el bienestar. Amat Editorial.
Gallastegui, F. (2018). Remonta tu vuelo. Más allá de la fibromialgi hacia una nueva vida. Bilbao: Desclée De Brouwer.
Generalitat de Catalunya. (2018). Canal Salut. Obtenido de Fibromiàlgia: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/f/fibromialgia
Els continguts publicats són de caràcter divulgatiu i no reemplacen la tasca del metge o professional de la salut. Recomanem sempre consultar amb professionals sanitaris o especialistes reconeguts i de la seva confiança.
DADES DE CONTACTE
Visita el nostre BLOG
Trobaràs informació, consells i molts recursos per cuidar la teva salut