Teràpia alternativa-complementària
Què són els tractaments complementaris- alternatius
Són un conjunt de teràpies que ajuden a alleugerar símptomes concrets, restablint l’equilibri de la salut i proporcionant una millor qualitat de vida.
Algunes d’aquestes teràpies són l’acupuntura, hidroteràpia, Ioga, Tai chi, Chi-kung, osteopatia, reflexologia, massatges terapèutics, etc.
Són tractaments que no formen part de la medicina convencional (medicina occidental o al·lopàtica).
Beneficis qüestionats per falta d'evidència científica
La medicina complementaria o alternativa no compte amb el suport del nostre sistema sanitari perquè l’evidència no ha estat provada per mètodes científics.
Sovint, l’eficàcia d’aquests tractaments ha estat qüestionada per falta d’estudis que ho avalin o perquè la mostra de pacients no ha estat suficient per extreure conclusions o perquè els estudis d’avaluació i seguretat ‘emprat no ha estat tan rigorós com els realitzats a la medicina convencional.
Sovint els termes «alternatiu» i complementaria s’utilitzen indistintament, però són conceptes diferents.
Coneixes la diferència?
Teràpia Alternativa
Són tècniques i teràpies que no pertanyen a la medicina convencional i que s’utilitzen en substitució d’aquesta per al tractament de malalties i símptomes.
Teràpia Complementaria
Ús de la medicina complementària
En molts països occidentals, el 35-40% de la població utilitza la medicina complementària per evitar tractaments invasius o efectes adversos de fàrmacs i també, quan la persona no ha trobat en la medicina convencional curació o alleujament dels símptomes.
El 2008 es va publicar el “Primer Estudio Profesional sobre Uso y Hábitos de Consumo de las Terapias Naturales en España” elaborat per l’Observatori de Terapias Naturales.
Aquest estudi posa de manifest que el 95,4% de la població a Espanya coneix alguna teràpia natural.
Segons l’OMS:
Hi ha proves empíriques que avalen els beneficis d’algunes teràpies alternatives
Un article sobre “Noves directrius de l’OMS per fomentar l’ús adequat de les medicines tradicionals” publicat a la pàgina d’aquest Organisme, manifesta que “existeixen proves empíriques i científiques que avalen els beneficis de l’acupuntura, les teràpies manuals i diverses plantes medicinals en diverses afeccions cròniques o lleus”.
Així l’acupuntura ha resultat ser molt efectiva en el tractament del dolor i és per això que en països com el Regne Unit o Alemanya inclouen l’acupuntura en els Serveis de tractament del dolor.
Consideracions sobre les teràpies alternatives-complementàries

Milloren la salut
Existeixen tècniques i productes que ajuden a alleugerar símptomes concrets, restablint l’equilibri de salut. Hi ha estudis fiables que avalen els beneficis de la teràpia alternativa-complementària en afeccions cròniques, lleus, en el tractament del dolor i altres símptomes.

Sempre és complementària a la medicina convencional
En cap moment la teràpia alternativa substitueix a la medicació i tractaments prescrits pels professionals de la salut.

Com a part d'un programa de tractament integral
El metge o professional de la salut és la persona més adient per aconsellar les teràpies alternatives adequades a les condicions físiques i de salut de la persona, i l’objectiu a aconseguir, considerant les preferències del pacient.

Alleugeren el dolor
Algunes teràpies són més apropiades que altres per alleugerar el dolor. Així l’acupuntura ha resultat ser molt efectiva en el tractament del dolor: Per això, països com el Regne Unit o Alemanya inclouen l’acupuntura en els Serveis de tractament del dolor. Hi ha altres com la retroalimentació, meditació, relaxació, massatges…

Efectes secundaris
Tot i que les teràpies alternatives-complementàries és part de la medicina natural i sempre que parlem de natural ho identifiquem amb innocu per la persona, també causen reaccions adverses i efectes secundaris. Per això el seu metge ha d’estar sempre informat.
CLASSIFICACIÓ DE LES TERÀPIES COMPLEMENTÀRIES I ALTERNATIVES
El Centre Nacional de Medicina Alternativa i Complementaria dels Estats Units, va establir 5 categories.
Sistemes mèdics integrals o complets
Són sistemes d’altres cultures, que han evolucionat en el temps de forma independent a la medicina convencional, basades en la filosofia del poder de la naturalesa i l’energia del cos. Un exemple és la medicina Ayurvèdica, la Medicina Tradicional Xina, l’Homeopatia i la Naturopatia.
Teràpies biològiques/productes naturals
Són tècniques que utilitzen components naturals com herbes medicinals, vitamines i minerals.
Mètodes de manipulació basats en el cos
Són mètodes en les que empren bàsicament les mans per tractar alguna part del cos. Alguns exemples són la quiropràctica, l’osteopatia, la quiropràxia, la reflexologia, els massatges.
Pràctiques sobre la ment i el cos
Són pràctiques que treballen la salut reforçant la interacció entre la ment i el cos per trobar la completa harmonia entre els dos elements. Algunes d’aquestes pràctiques són el ioga, la meditació, l’oració, la curació mental i teràpies creatives relacionades amb l’art, la música o la dansa, la bioneruroemoció, la biodescodificació, bioprogramació, etc.
Teràpies energètiques
Les teràpies actuen sobre l’energia present en el nostre cos per influir en la salut. Si aquesta energia no flueix correctament, està bloquejada o en els nivells no adequats, apareixen les malalties. Tai chi, Reiki, Qi gong (chi-kung), teràpia floral. Altres teràpies són la bioelectromagnètica (teràpia biomagnètica o amb camps magnètics).
CONEIX-LES
Teràpies alternatives-complementàries pel dolor crònic i la fibromiàlgia
Tècniques de manipulació
Acupuntura
Tècnica amb efectes analgèsics, antiinflamatoris i ansiolítics. Prové de la medicina xinesa i té per objectiu reequilibrar el corrent d’energia del cos per ajudar a la persona a mantenir l’harmonia de cos, ment i esperit. Per aconseguir-ho s’insereixen agulles petites i primes en punts concrets del cos.
Drenatge limfàtic manual
És una tècnica de massatge terapèutic que actua sobre la limfa estancada amb la finalitat de reequilibrar els líquids del cos i inflamacions. És una teràpia relaxant, sedant i regeneradora de teixits que activa el sistema limfàtic, el sistema nerviós i l’immunològic ajudant a recuperar i mantenir la salut.
Quiromassatge
Teràpia que empra diferents tipus de massatge manuals amb la finalitat de relaxar, estimular o descontracturar teixits tous inclosos músculs, teixit connectiu, tendons, lligaments, articulacions. Els efectes es perceben en la pell, el sistema nerviós, circulatori múscul-esquelètic millorant la sensació de benestar físic i emocional.
Quiropràctica o Quiropràxia
Segons l’OMS es tracta “d’una professió sanitària que s’ocupa del diagnòstic, tractament i prevenció dels trastorns del sistema neuromusculesquelètic i dels efectes d’aquests en la salut general”. Amb tècniques manuals treballen la salut de la columna vertebral i la repercussió que aquesta te sobre el sistema nerviós.
Osteopatia
Treballa disfuncions de mobilitat dels teixits que provoquen trastorns per reequilibrar el sistema múscul esquelètic i altres sistemes de l’organisme (fluids, sang, limfa, etc.) i recuperar la funcionalitat a les estructures i l’adequada coordinació que faciliti la capacitat d’autocuració del mateix cos.
Boix Pujol, D., Camps Domènech, M., de Castro Palomino, M., Faixedas Brunsoms, M., Garabieta Urquiza, F., Garcia-Bragado Dalmau, F., . . . Muxí Vellalta, P. (Girona de febrer de 2010). Guia de la Fibromiàlgia. Obtenido de catsalut Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: https://catsalut.gencat.cat/web/.content/minisite/catsalut/catsalut_territori/girona/publicacions/documents/10fibromialgia.pdf
Collado, A., Torres, X., Arias , A., Solé, E., Salom, L., Gómez, E., & Arranz, L. (2016). La fibromialgia. Consejos y tratamientos para el bienestar. Amat Editorial.
Gallastegui, F. (2018). Remonta tu vuelo. Más allá de la fibromialgi hacia una nueva vida. Bilbao: Desclée De Brouwer.
Garzón Hernández, J. G. (s.f.). A propósito de un caso. Fibromialgia. Obtenido de AMF 2018: http://www.comcordoba.com/wp-content/uploads/2018/05/Fibromialgia.-AMF-2018.pdf
Generalitat de Catalunya. (2018). Canal Salut. Obtenido de Fibromiàlgia: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/f/fibromialgia
Kernpharma. (13 de Septiembre de 2018). Todo lo que debes saber sobre la fibromialgia. Obtenido de Kernpharma: https://www.kernpharma.com/es/blog/todo-lo-que-debes-saber-sobre-la-fibromialgia
Kovacs, F., & Moix, J. (2009). Manual del Dolor: Tratamiento cognitivo-conductual del dolor crónico. Barcelona: Paidos.
Martín Nogueras, A. M. (s.f.). La Fisioterapia en Fibromialgia. Obtenido de Adfm Asociación divulgación fibromialgia: https://fibro.info/fibromialgia-fisioterapia/
Miró, E. (12 de febrero de 2016). Fibromialgia. Obtenido de Blog de Elena MIró. Terapia Psicológica Basada en la Evidencia.: http://wpd.ugr.es/~emiro/category/fibromialgia-y-dolor-cronico/
Els continguts publicats són de caràcter divulgatiu i no reemplacen la tasca del metge o professional de la salut. Recomanem sempre consultar amb professionals sanitaris o especialistes reconeguts i de la seva confiança.
DADES DE CONTACTE
Visita el nostre BLOG
Trobaràs informació, consells i molts recursos per cuidar la teva salut