Mandonguilles casolanes i amanida amb tomaquets

Mar Gómez

abr. 13, 2020

Les mandonguilles són un d’aquests plats que pots combinar amb moltíssimes coses com a patates, pasta, arròs… i als nens/es  els/les encanta. Ara que passen molt temps a casa us recomano que us ajudin a la cuina. Fer les mandonguilles o enfarinar-les els agrada perquè ho fan amb les mans. Se senten importants perquè ajuden i se les mengen millor quan ells les han preparat. L’amanida és de brots, però hi podeu posar la verdura que més us agradi. Els tomaquets són cherry, de diferents colors i amb sabors diferents. Les amenides tan acolorida criden més l’atenció als menuts. Som-hi!

Ingredients:

    • Carn picada, la que més ens agradi.
    • Pa rallat amb all i julivert.
    • Farina de blat negre o fajol.
    • Tomàquet fregit.
    • Sal, gingebre i herbes provençals.

    Preparació:

    • En un bol posem la carn, l’ou sencer, la sal i el pa rallat. Tot seguit, ho pastem amb les mans fins que quedi tot ben lligat.
    • Anem fent boles de la grandària que ens agradi, amb les mans amb una mica de farina, així no se’ns enganxaran fent les boles.
    •  Mentre fent les boles posem l’oli a escalfar.
    • Una vegada fetes, passem les mandonguilles per la farina i quan l’oli estigui calent les anem fregint en tandes, perquè no es coguin en comptes de fregir-se, baixant la temperatura a mig foc.
    • En una paella o cassola posem la salsa de tomàquet, el gingebre, les herbes provençals i anem removent fins que comenci a bullir. Apaguem el foc i reservem.
    • Quan tinguem totes les mandonguilles fetes, les afegim a la salsa. Els donem un parell de voltes amb suavitat per a no trencar-les, tapem la cassola i les deixem 10 minuts a foc lent perquè s’acabin de cuinar amb la salsa i quedin sucoses.
    • Per a l’amanida podem fer la mescla d’enciams i brots que més us agradi i afegir unes tomaques cherry.

    Consells sobre els ingredients:

    • El pa rallat pot ser sense gluten per les persones amb celiaquia o amb intolerància a aquest al·lergen.
    • Els vegetarians i vegans poden preparar les mandonguilles amb tofu, en crema o amb remolatxa, espinacs…
    •  Les persones que no prenen sal poden substituir-la per herbes aromàtiques.
    • Per amassar les mandonguilles no és imprescindible l’ou, així les persones al·lèrgiques o intolerants a l’ou poden menjar-ne si eliminen aquest ingredient.

    Consells culinaris:

    • Si posem la farina en una bossa alimentària, de les que usem per a congelar, col·loquem les mandonguilles dins, donem un parell de voltes a la bossa perquè agafi aire mentre la tanquem i tot seguit, agitem amb cura, les mandonguilles quedaran arrebossades en la farina totes per igual, i no tacarem res.
    • Jo faig les mandonguilles poc fetes perquè s’acabin de fer amb la salsa.
    • Per a l’amanida podem fer la mescla d’enciams i brots que més us agradi. 
    • Els tomaques cherry de colors tenen diferents sabors pel seu color i pel seu temps de maduració. Podeu emprar qualsevol tipus de tomàquet de tots els que avui dia podeu trobar en els mercats.

    Curiositats:

    • A la ciutat de Nova York, les mandonguilles se les coneixen com a meetbolls (boles de carn) i el sandvitx més popular és el de mandonguilles.
    • L’origen de la paraula “mandonguilla” prové de l’àrab “al-buduqa” (bola), i que són els que ensenyen als europeus, a través d’Espanya, aquesta preparació de la carn.
    • Els immigrants italians van portar amb ells la recepta d’aquest plat als EUA on li van afegir la variant amb espaguetis.
    • Entre els pagesos italians es deien polpettes, i les feien amb qualsevol mena de carn.
    • Hi ha múltiples maneres de preparar-les, amb diferents carns com són el conill, el kobe… igual que la salsa, que pot ser des de la de tomàquet fins a l’agredolça.
    • La farina de Blat Negre o Sarraí no té res a veure amb el blat. És un pseudocereal, com la quinoa, que també es coneix per fajol. El gra sencer es pot consumir com si fos arròs, encara que necessita una mica més de temps de cocció.
    • El gingebre i les herbes provençals aporten sabor als menjars.

    També t’agradarà:

    Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

    ACEPTAR
    Aviso de cookies

    Descárgate gratis el ebook

    Descárgate de forma ¡Gratuita! Mi EBOOK

    Con consejos, que son la base para empezar a recuperarte.

    ¡ENHORABUENA! ¡YA TIENES EL EBOOK! Revisa tu bandeja de entrada de correo. Si no lo ves, revisa tu bandeja de SPAM

    ¿Hablamos por Chat?
    1
    Hola
    ¿En qué te puedo ayudar?