«Quan et dutxes penses en l’esmorzar.
Quan esmorzes penses en el treball.
En el treball penses en la sortida.
Quan surts penses en el dia de demà.
Avui no has viscut el present.
Avui no has estat en l’ara.
Eckart Tolle
Mindfulness, aquesta paraula que últimament se sent tant. Qui no coneix algú que ha fet un taller, un curs o assisteix a classes de mindfulness. Però què és realment mindfulness?
La paraula mindfulness prové del terme de l’idioma pali (idioma del Buddha) Sati. La traduïm com atenció o consciència plenes.
Jon Kabat Zinn, professor emèrit de la facultat de medicina de la Universitat de Massachusetts i introductor del mindfulness en occident, defineix mindfulness com la consciència que sorgeix quan parem atenció de manera deliberada al moment present, amb amabilitat i sense afegir judicis.
Veiem amb més detall aquesta definició:
- Parar atenció de manera deliberada al moment present.
L’atenció plena ens convida a estar amb l’experiència, sigui aquesta com sigui.
Prenem la decisió i el ferm compromís d’estar presents en cadascuna de les experiències de la nostra vida, siguin aquestes positives, negatives o neutres. Això resulta summament contra intuïtiu quan es tracta de mirar de front allò que succeeix, tant en el nostre món interior com en el món que ens envolta i que no ens agrada o ens resulta desagradable. Normalment acostumem evitar-ho, amagar-ho o fugir d’això provocant, sense adonar-nos, que allò que no ens agrada s’intensifiqui i creixi.
En canvi, mindfulness proposa estar amb l’experiència, sigui com sigui aquesta.
És cert que la vida ens porta situacions que no triem, com a pèrdues o malalties.
Mindfulness ens ensenya que sempre disposem de la llibertat de triar com viure amb allò que no podem canviar.
- Sense afegir judicis.
Quan afegim judicis de valor o etiquetes a allò que succeeix, veiem l’experiència a través d’un filtre que no ens deixa veure-la com realment és.
«No veiem les coses com són, veiem les coses com som»
El Talmud
Mindfulness ens converteix en un gran observador, en un testimoni d’allò que esdevé. Cultiva en nosaltres la capacitat d’estar presents observant amb curiositat el que succeeix sense voler canviar-ho immediatament i sense afegir els nostres judicis de valor o etiquetes. Es tracta de veure l’experiència tal com és.
L’acceptació és un pilar bàsic de mindfulness. Acceptar el que succeeix a cada moment, pel simple fet que ja està succeint.
Acceptar ens col·loca en una posició des de la qual podem veure amb tranquil·litat si està a les nostres mans canviar o millorar aquella situació, i ens ajuda a trobar el camí més savi i adequat.
- Amb amabilitat.
«La compassió i la bondat cap a un mateix estan intrínsecament entrellaçats amb la pràctica de mindfulness»
Jon Kabat Zinn
Mindfulness no és complet si oblidem aquestes importantíssimes qualitats de la ment, amb les quals parem atenció: l’amabilitat, la bondat i la compassió.
Estem massa acostumats a enjudiciar-nos a nosaltres mateixos i als altres, a vegades amb duresa. No ens donem l’espai necessari per a ser tal com som, amb totes les nostres llums i les nostres ombres.
Mindfulness ens ajuda a ser conscients que la condició humana tanca moments meravellosos i també moments de dolor, que l’ésser humà és fal·lible i que moltes vegades ens equivoquem. Ens ensenya a mirar-nos i a mirar als altres amb ulls compassius i amb comprensió.
«Si no estàs present mentalment en els petits moments, podries estar perdent la meitat de la teva vida»
Jon Kabat Zinn
Mindfulness més que una tècnica és una manera de ser, una forma més conscient, amable i bondadosa de viure i d’habitar en un mateix i en el món. Per tant, no hem de veure-ho com una tècnica que apliquem durant unes quantes setmanes i després oblidem per sempre, sinó com un profund canvi en la manera en què afrontem les situacions que la vida ens planteja.
Mindfulness ens convida a estar més presents en el nostre dia a dia i a ser conscients de les nostres sensacions, emocions i pensaments. Ens ajuda a conèixer-nos millor, a adonar-nos de com responem o moltes vegades reaccionem de manera automàtica a les coses que ens succeeixen.
En realitat, la major part del temps estem absents, enganxats a la incessant rumiació de la ment i al seu interminable flux de pensaments que ens porten sempre fora del present. D’aquesta manera acabem perdent gran part de la nostra vida.
Una petita pràctica de meditació:
APROPANT-TE A MINDFULNESS
Fes clic a la foto per a veure el vídeo amb la meditació
MEDITACIÓ: APROPANT-TE A MINDFULNESS
Et convido a escoltar aquesta petita pràctica que t’ajudarà a prendre un primer contacte amb mindfulness.
És senzilla de fer i només necessites cinc minuts. Cerca un lloc tranquil on no puguin interrompre’t.
Pots fer-la assegut en una cadira, sense donar-te suport en el respatller i amb l’esquena recta, però si això et resulta incòmode, pots recolzar-la intentant que, així i tot, estigui recta. Els peus ben ferms a terra i les mans damunt de les cuixes, mirant cap avall.
També pots estirar-te en el llit o en un matalàs, panxa enlaire, amb els braços i cames estirats o dempeus amb els braços estirats al llarg del cos.
És cabdal que trobis la posició que et sigui més còmoda.
Espero que gaudeixis d’aquesta pràctica.