Tractament nutricional en la fibromiàlgia

Mar Gómez

23 abril 2020

El tractament de la fibromiàlgia és multidisciplinari i té com a objectiu millorar la simptomatologia presentada, inclou tractament farmacològic, psicoteràpia, exercici físic adaptat, tractament nutricional i fisioteràpia (si la persona ho requereix).

En aquest post parlarem de alimentació, la resta de tractaments es parlen a la web.

Un dels objectius del tractament nutricional és poder assolir i mantenir un pes saludable. Un major excés de pes corporal pot empitjorar la qualitat de vida, generar un major nivell de dolor i fatiga i, a més, pot empitjorar la qualitat de la son. Pot estar causat perquè sovint la activitat física es veu reduïda i el sedentarisme augmenta, influint en el sobrepès o l’obesitat. Per tant, és beneficiós per a les persones que presenten fibromiàlgia poder rebre acompanyament i així poder assolir i mantenir un pes saludable, en el cas de presentar excés de pes corporal, proporcionant suficient energia per poder disminuir el greix corporal i mantenint al màxim la massa muscular.

A més, la presència de sobrepès o obesitat pot augmentar el risc de patir un trastorn de l’estat d’ànim.

Les persones que presenten fibromiàlgia i obesitat tenen una major probabilitat de desenvolupar síndrome metabòlica (diabetis, hipertensió, trastorns de triglicèrids i colesterol en la sang…).

L’estrès oxidatiu i la inflamació crònica s’han vist com elements clau i poden perjudicar el desenvolupament i evolució del dolor crònic, per tant, això es converteix en un altre objectiu a assolir a través de l’ alimentació i poder contribuir a minimitzar-los, amb l’aportament de substàncies antioxidants i antiinflamatòries com algunes vitamines i minerals o greixos tipus omega-3.

Recomanacions dietètiques a tenir en compte:

Nutrients a tenir en compte:

Antioxidants:

  • Vitamina A, C, E; seleni, zinc, coure; polifenols: fruites, hortalisses, fruits secs, oli d’oliva verge extra.
  • Altres (glutatió, àcid retinoic, àcid lipoic, etc.): en tots els aliments (verdures, llet, peixos, carns…).

Antiinflamatoris:

  • Omega 3 (àcid α-linolènic): nous, altres fruits secs i llavors.
  • Omega 3 (EPA i DHA): peix blau.
  • Ratio omega-3/omega-6 correcta (per promoure vies antiinflamatòries i reduir proinflamatòries): prioritza el consum d’oli d’oliva verge extra i no abusar d’olis vegetals (gira-sol, blat de moro o soja).
  • Oleocantol: oli d’oliva verge extra.
  • Vitamina D: l’exposició diària del sol. Peix blau, bolets, ou, cereals per esmorzar sense sucres afegits. Si cal, en funció de l’estat de la persona suplementant D3.

Altres recomanacions:

En la fibromiàlgia algunes persones poden presentar intoleràncies o al·lèrgies alimentàries, molèsties gastrointestinals, malaltia celíaca o sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC). Aquests aspectes s’haurien de tenir en compte al realitzar la pauta nutricional individualitzada en funció de la tolerància personal, de manera que puguin millorar la seva simptomatologia digestiva.

Fraccionar la ingesta i cuinar de manera senzilla:

  • Fer petites ingestes diàries de poc volum (4-5 al dia), si es té gana, i evitar menjars molt voluminosos.
  • Triar aliments fàcilment digeribles per no augmentar el cansament, especialment després de dinar.
  • Utilitzar tècniques culinàries senzilles i controlades en greixos. Bullit, al vapor, microones, forn, papillota, brasa o planxa, saltats.
  • Adaptar els horaris de cuinat, ingredients i tècniques culinàries.
  • Cuinar i congelar en moments de major energia o/i menys dolor.

Aliments a evitar o limitar:

  • Aliments ultraprocessats o molt calòrics (embotits, precuinats, dolços, snakcs salats…).
  • Els olis vegetals de gira-sol, blat de moro i soja; fruits secs i llavors rics en omega-6 (sèsam, tahina, cacauet, avellana, pipes de carbassa i gira-sol, nous del Brasil, pistatxos).
  • Carns vermelles.
  • Sucres simples, continguts entre d’altres a: sucre de taula, mel, galetes, brioixeria o refrescos.

Aliments per prioritzar:

  • Fruites: mínim 2-3 racions al dia, quan més variada millor (pomes amb pell, mànec, meló, raïm negre, gerds, mores, fruits vermells, groselles…).
  • Verdures: 2 racions al dia, alternant crues i cuites. Un de elles crua (per preservar els antioxidants). Prioritzant les crucíferes (bròquil, coliflor, col, cols de Brussel·les, kale, bimi…) i també incloent carbassa, carbassó, mongetes verdes, rave, all, ceba, pebrot i la resta de verdures.
  • Peix blau i els seus olis (omega-3), si es consumeix: espècies petites: seitons, verat, sardines, molls, anxoves, tonyina de cua groga, salmó, bonítol.
  • En menor mesura els més grans (peix espasa o emperador, tonyina vermella, marrajo).
  • Llegums: mínim 3 vegades per setmana. Introduir-los a dieta ajuda a reduir el consum de proteïna d’origen animal i a més, són una font de calci. Especialment: mongetes blanques o pintes i soja en gra, texturitzada o tofu.
  • Cafè sol, infusions de te verd, camamilla o gingebre.
  • Cacau pur sense sucres afegits, si es consumit i en quantitat limitada.
  • Llavors i oli de lli o chia, nous.
  • Espècies: gingebre i cúrcuma; pebre, bitxo; farigola i safrà, fulles de menta.
  • Oli d’oliva verge extra i un pessic de sal iodada amb normalitat. Assaonar amb espècies recomanades.

Altres grups d’aliments amb normalitat:

  • Ou: mínim tres vegades per setmana.
  • Crustacis i mol·luscs: depenent dels gustos alimentaris de la persona.
  • Lactis sense sucres afegits (iogurt natural, quefir, formatges frescos, iogurt de soja)
  • Carns magres (pollastre, gall dindi, conill). En menor mesura que els llegums i els peixos.
  • Cereals de gra sencer (integral) i tubercles en funció de la despesa energètica.

Sinó es consumeix aliments d’origen animal, l’aportament de proteïnes es pot aconseguir a partir de llegums i els seus derivats, els fruits secs i les llavors.

A tenir en compte:

Es pot considerar la suplementació en funció de la persona, com ara citrat de magnesi o la coenzim Q10, podent arribar a millorar el dolor i la fatiga.

Depenent del estatus de la persona, el metge pot considerar necessari suplementar en ferro, vitamina D o altres nutrients.

M’agradaria recordar-vos que aquestes recomanacions dietètiques són generals en la fibromiàlgia. En el cas de presentar molèsties gastrointestinals, intolerància o al·lèrgia alimentaria o necessitar recomanacions individualitzades, es recomana consultar una o un Dietista-Nutricionista col·legiat per rebre el consell nutricional totalment individualitzat.

En conclusió:

  • Evita el consum d’ultraprocessats.
  • Prioritzar el consum d’aliments frescos, especialment hortalisses i fruites, llegums, fruits secs i llavors, oli d’oliva verge extra i cereals integrals.
  • Dieta adaptada i individualitzada si la persona ho requereix.
  • Procurar mantenir l’activitat física en la mesura del possible, per poder disminuir el dolor i mantenir un pes corporal saludable.
  • La suplementació nutricional ha d’estar adaptada al estatus de cada persona i supervisada per un professional sanitari.
Bibliografia consultada:

– 2016 CLÍNICA UNIVERSIDAD DE NAVARRA. Con información del Doctor Javier Nicolás García González, del Departamento de Medicina Interna. 2016 CLÍNICA UNIVERSIDAD DE NAVARRA.
– Holton K. el paper de la dieta en el tractament de la fibromiàlgia. Medicina futura. 2016 Jun; 6 (4).
– Dolor crònic. Dr. Laura Isabel Arranz.
– Expert curs sobre l’obesitat 2019. Isabel Pérez i Pablo Zumaquero.

Categories

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies

Descárgate gratis el ebook

Descárgate de forma ¡Gratuita! Mi EBOOK

Con consejos, que son la base para empezar a recuperarte.

¡ENHORABUENA! ¡YA TIENES EL EBOOK! Revisa tu bandeja de entrada de correo. Si no lo ves, revisa tu bandeja de SPAM

¿Hablamos por Chat?
1
Hola
¿En qué te puedo ayudar?